Príbeh našej kávy
Pred 10 rokmi som začal zo zvedavosti navštevovať kávovníkové plantáže v Indonézii, Južnej a Strednej Amerike, Afrike a vo Vietname. Spoznával som farmárov a vďaka nim zbieral prvé vedomosti o káve. Postupne som prenikal do tajov jej pestovania spracovania. Pochopil som, že správne pestovanie je dlhodobý proces a dôležitý krok k získaniu lahodnej šálky kávy, avšak nie jediný.
Od zasadeniakávového zrnka až po dúšok lahodnej kávy je dlhá cesta a pozostáva z 57 krokov. Každý z nich môže kávu urobiť jedinečnou, alebo aj naopak. Začal som experimentovať s pražením. Využíval som vzácne poznatky a rady z pražiarní ktoré som navštívil a nevyhol sa ani skúsenostiam s metódou pokus – omyl.
Praženiu kávysa venujem viac ako desať rokov a dospel som k poznatku že správne praženie je umenie, ktoré závisí nielen od odborných znalostí ale hlavne od citu. Oboje však môžete získať len praxou.
